Transnationell resa till Finland omgång 2

Den 21-24 januari var det dags för 24 av deltagarna att åka på transnationell resa till Pargas och Åbo i Finland. Det blev intensiva och givande dagar. När vi steg av båten mötte vi en vacker och kylig vintermogron. Termometern visade -18 grader.Åbo

 Första dagen startade med verksamhetsbesök i Pargas kommun. Pargas ligger 25 km söder om Åbo och är en skärgårdsstad. För snart fem år sedan var det fem småkommuner som blev sammanslagna till en större skärgårdskommun. Kommunen har tusentals öar och resan till den skola som ligger längst ut i skärgården tar sex timmar med båt. DäPargas kartar har Pargas sin minsta skola och i år är det bara sex elever som går där. Det var deltagare från många olika förvaltningar och verksamhetsbesöken var på elva olika ställen. Det var ekonomi, personal, bibliotek, missbruk, äldrevård, barnomsorg, skolor, socialomsorg, skolhälsovård och bad- och fritidsanläggning. Vi blev väl omhändetagna och besöken var givande. På eftermiddagen hade vi en föreläsning om Pargas kommun, dess organisation och ledarskap. Eftermiddagen avslutades med eget arbete.

Den andra dagen var vi i Åbo som är Finlands tredje största stad efter Helsingfors och Tammerfors. Det är en vacker stad med mycket historia. Där fick vi träffa Christer Karlsson och Jorma Kauppila, två mycket duktiga och kompetenta föreläsare. Under dagen hade vi fyra lika föreläsningar som rubriceras enligt följande:

  • Forum för bättre ledarskap i Åbo
  • Att vara ledare
  • Leadership/Management
  • What has Finland to do with education

Fyllda av nya tankar och funderingar blev det grupparbeten och sammanställning av dagarna för att kunna göra en presentation hemma i sin egen kommun.

Denna resa har sammansvetsat deltagarna mycket och flera har lärt känna varandra mer. De informella möterna är viktiga för där växer också ökad kunskap.