Internationellt utbyte, Finland

Så är man åter hemma i verkligheten och har fått lite distans till utbytet i Finland för två veckor sedan. Det var två hektiska dagar i vårt gannland i öster som började med ett studiebesök i kommunen Pargas ett par mil utanför Åbo. Vi besökte där verksamhetsgrenar som anknöt till vår egen verksamhet och själv fick jag träffa två kvinnliga kollegor som har samma uppdrag som jag. Mötet var väldigt givande och vi pratade oavbrutet i flera timmar (kan man tro) om likheter och olikheter kring våra arbeten och uppdrag. Vi utbytte även information och ska försöka fortsätta med detta (har dock lyckats tvätta visitkorten, kan inte skylla på någon annan, så lite detektivarebte väntar för att vaska fram kontaktuppgiftern). Eftermiddagen tillbringades med föreläsning kring skolan i Pargas och hur den var organiserad. Eftermiddag och kväll bjöd den Åboska skärgården till ordentligt och gick ”all in”. Vi bjöds på varmt soligt väder tillsammans med bastu, pol, bad i tunna och hav och efter det en fantastisk kväll med solnedgång och en lika fantastisk middag i glada vänners lag.

Dag två var det Åbo som gällde och intressanta föreläsningar om ledarskap och ett försök till att förklara varför den Finska skolan lyckas så bra ur ett internationellt perspektiv. Trots att jag inte alls jobbar med dessa frågor så var det mycket givande och intressant ur ett samhällspolitiskt perspektiv. Inte minst inför nästa års val då jag tror att skolfrågan kommer att stå ganska högt på agendan.

Ja hur sammanfattar man nu detta, Finland är Finland och de ”levererade” storartat. Samtidigt vill jag passa på o tacka gänget som var med, jag hade inte en tråkig stund på varesig kryssningarna, bussresorna eller vid frukostarna. Saker jag särskilt minns, utöver utbytet är magiska Aristo Strand och vår fantastiska kariokisångare Erik, som för övrigt var angenäm matros att dela hytt med för min del.

Till sist, tack Helene, ditt fina förarbete och noggranna scouting lade grunden för en riktigt bra resa och upplevelse!

Peter i Eksjö