Finland – verkligen ett intressant land!

Efter några väldigt intensiva dagar i det iskalla Finland, var det skönt att vara tillbaka på svensk mark. Nu när alla intryck har lagt sig lite och jag börjat tänka tillbaka på hela vistelsen är det vissa saker som lyser starkare än andra.

Bland annat verksamhetsbesöket. Det varma mottagandet, den öppna attityden och den liksom självklara hjälpsamheten som alla medarbetare på Pargas bibliotek hade gentemot en barnbibliotekarie från lilla Nässjö i Sverige var fantastiskt!

Och att chefen verkligen tog sig tid att besvara alla mina miljoner frågor och snurriga tankar var imponerande. Sen finns det ju både bra och dåliga saker med finska bibliotek, men det är en annan historia.

Det som i övrigt bet sig fast i mig under de där dagarna i Finland var vikten av ett tydligt ledarskap. Att det är vi som är ledarna och våra medarbetare som är experterna på det specifika verksamhetsområdet. Vår roll är att leda, inte grotta ner oss i detaljer. Och att mängden möten i Sverige är skrattretande. Iallafall ska jag se till att inte ägna min dyrbara tid i möten där inga beslut fattas utan samma saker ältas gång på gång. Och att man inte ska vara rädd för att säga ifrån, att vara tydlig och faktiskt våga ta beslut.

Sen var det ju det där med finska (obefintliga!!) skolbibliotek, men den diskussionen tror jag ingen mer än jag brinner för. 🙂

Ha en finfin dag!

Sanna